نمایشگاه ها

گفتگو با سیدمظفر عبدالله مدیرعامل و سهامدار شرکت کشت و صنعت روژین تاک

لطفا سوابق خود و تاریخچه شرکت روژین تاک را معرفی کنید و بفرمایید چه محصولات و خدماتی تولید و عرضه می کنید و امتیاز این محصولات و خدمات نسبت به کالاهای موجود در بازار چیست؟

اینجانب سید مظفر عبدالله، مدیر عامل و سهامدار شرکت کشت و صنعت روژین تاک هستم. فعالیت حرفه‌ای خود را از سال 1351 آغاز کرده و از سال 1354 به عنوان عضو هیات مدیره و مدیر سفارشات خارجی در شرکت ایران ماک تهران در بخش لوازم یدکی خودرو مشغول به فعالیت بوده‌ام. از سال 1357 به مدت 8 سال در سازمان اقتصادی بنیاد شهید انقلاب اسلامی به عنوان مسئول مالی و مشاور در شرکت‌های تحت پوشش این سازمان، از سال 1366 به عنوان سهامدار و مدیرعامل کارخانه موادغذایی وجین و سپس از سال 1370 تا 1379 به عنوان مدیر عامل و سهامدار صنایع غذایی دلپذیر به فعالیت خود ادامه دادم.

نخستین قدم ها برای تاسیس شرکت کشت و صنعت روژین تاک از سال 1379 آغاز شد و شرکت در سال 1380 به ثبت رسید. شرکت کشت و صنعت روژین تاک با مدیریت بالغ بر 6000 هکتار اراضی کشاورزی مردمی با محوریت تولید گوجه فرنگی فعالیت می نماید و علاوه بر رب گوجه فرنگی محصولات دیگری مانند کنسرو گوجه فرنگی خرد شده و پوست کنده و مجموعه سس های گرم و سرد را در سبد محصولات خود دارد.

 این شرکت در زمینه تولید نشاء، احداث و مدیریت مزارع تحقیقاتی، آموزش کشاورزان و رفع مشکلات تولید آنان نیز گام های مناسب و ارزنده ای برداشته است. در حال حاضر با مدیریت 6000 هکتار مزارع گوجه فرنگی و 3600 کشاورز آموزش دیده پتانسیل بالقوه تولید سالیانه بالغ بر 360هزار تن گوجه فرنگی را به وجود آورده است.

همکاری با کشاورزان منطقه با شرایط کشاورزی قراردادی (Contract Farming)، تنوع و کیفیت یکنواخت محصولات، عاری بودن محصولات رب و کنسرو گوجه از مواد نگهدارنده و همین طور پاسخگویی و تامین نیاز مشتری در تمام سال، کنترل باقیمانده سموم دفع آفات، فلزات سنگین و کودهای شیمیایی در محصول گوجه فرنگی از مهمترین عواملی است که به محصولات ما در میان رقبا برتری می‌بخشد.

با توجه به اهمیت صنایع غذایی در کشور، شرکت شما چه جایگاهی در این بازار دارد؟

بر اساس نظرات اهل فن و کارشناسان مسلط بر اقتصاد کشور، علی رغم نیمه خشک بودن اقلیم ایران و محدودیت منابع آبی با توجه به شرایط استثنایی آب و هوایی کشور، یعنی داشتن سه اقلیم در آن واحد، معتقدم صنایع غذایی، صنایع کشاورزی و صنایع تبدیلی می‌تواند استراتژی کلیدی توسعه پایدار کشور باشد. شرکت روژین تاک در بخش صنایع تبدیلی رب‌گوجه و مشتقات آن جایگاه نخست را به خود اختصاص داده است به دلیل این که زنجیره تولید محصولات شرکت از مزرعه آغاز و تا تولید نهایی کنترل و از لحاظ سلامتی تایید می شود.

مهمترین دستاورد شرکت شما در سال 97 چه بوده است؟

خوشبختانه شرکت کشت و صنعت روژین تاک در سال گذشته دستاوردهای بسیاری داشته است. یکی از مهمترین این دست آوردها تاسیس گلخانه‌ تخصصی با بهره مندی از پیشرفته‌ترین فن‌آوری‌های روز با هدف تولید نشاء بوده است. استراتژی شرکت بر جایگزینی بذر OP با بذرهای هیبرید است. سال هاست که در کشور بذرهای OP مورد استفاده قرار می گیرد، با این حال امروزه در دنیا استفاده از بذور هیبرید که منجر به افزایش راندمانِ برداشت در هکتار، کیفیت رنگ و بریکس و مقاومت در برابر آفات رایج کشاورزی می شود تحولی در صنعت کشاورزی ایجاد کرده است. با در نظر داشتن این استراتژی، تا امروز یک هکتار از این گلخانه به بهره برداری رسیده است و 5/2 هکتار دیگر نیز در آینده نزدیک راه اندازی خواهد شد. با یاری خدا با به ثمر رسیدن کامل این پروژه امیدوارم این گلخانه پیشرفته به الگویی برای غرب کشور تبدیل شده و در منطقه و به خصوص استان کرمانشاه اشاعه داده شود و در تلاش هستیم تا 5500 هکتار زمین کشاورزی که به صورت کشاورزی قراردادی زیر کشت گوجه فرنگی داریم را نیز با بذرهای هیبرید به روز کنیم.

در داخل کشور و در سال 97 جهت توسعه کشت گوجه فرنگی در داخل کشور پروژه هایی برای آموزش و سرمایه گذاری در استان‌های گرمسیری ایران مانند هرمزگان، خوزستان، کرمان و … نیز تعریف شده است و در سال جاری نیز این تلاش‌ها ادامه خواهد یافت تا کشت اصولی گوجه فرنگی در این استان های کشور بیش از پیش رونق بگیرد.

از دیگر فعالیت های سودمند شرکت می توان به گسترش و تجهیز تصفیه خانه آب کارخانه اشاره نمود. این تصفیه خانه قابلیت تصفیه 4000 مترمکعب آب خروجی از چرخه تولید در مدت 24 ساعت به آب در حد شرب را داراست. این آب به چرخه تولید باز می‌گردد و اضافات آن نیز به مصارف کشاورزی می رسد. انشاالله در سال 98 آب مصرفی کارخانه، به طور کامل از آب‌های استحصالی تامین خواهد شد و استفاده از منابع آب زیرزمینی به صفر خواهد رسید. در ضمن با توجه به مزایای شیوه های نوین آبیاری در مقایسه با آبیاری غرقابی مانند هدر رفت کمتر آب و نیز جلوگیری از آفت زدگی محصولات، سیاست استفاده از آبیاری قطره‌ای و ترویج این شیوه همواره در دستور کار سازمان قرار داشته است و بیش از 90 درصد کشاورزان همکار کشت و صنعت روژین‌تاک از آبیاری تحت فشار استفاده می‌کنند.

مهم‌ترین برنامه‌های شما برای افزایش تولید و ایجاد اشتغال در سال 98 چیست؟

تمامی برنامه‌های توسعه‌ ذکر شده‌ شرکت کشت و صنعت روژین تاک، در زمینه های مختلف، منجر به افزایش تولید و ایجاد اشتغال خواهد شد. از دیگر برنامه‌های سازمان، کشت فرامرزی گوجه فرنگی در کشورهای همسایه مانند کردستان عراق است تا بتوان در جهت منافع ملی کشور الگوی موفق روژین تاک در زمینه کشاورزی و صنعت را در این منطقه و دیگر کشورها نیز پیاده کرد. در جهت نیل به این هدف مذاکراتی با وزارت کشاورزی، وزارت سرمایه گذاری کردستان عراق و دانشگاه حلبچه انجام شده است.

 با به انجام رسیدن پرژه توسعه گلخانه ها و دیگر پروژه های در دست اقدام که تسهیلات آن نیز از بانک کشاورزی دریافت شده است نیز در سال 98 قدم های مثبتی در زمینه اشتغال بر خواهیم داشت و شاهد افزایش تولید نیز خواهیم بود.

وضعیت صادرات محصولات شما چگونه است؟

از زمان آغاز به کار شرکت کشت و صنعت روژین تاک در استان کرمانشاه ورود به بازارهای صادراتی از استراتژی های مهم شرکت محسوب می شود. وجود تحریم های تحمیلی به کشور و اثرات سوء آن، کشورهای هدف صادرات را محدود کرده است با این حال در بازار صادراتیِ برخی کشورها مانند کردستان عراق، سهم قابل توجهی را به خود اختصاص داده‌ایم. متاسفانه نوسانات نرخ ارز و مشکلات تامین مواد اولیه و افزایش هزینه آن سبب افزایش قیمت تمام شده محصولات، کند شدن روند تولید و در نتیجه دشواری برنامه‌ریزی و توسعه برای افزایش صادرات شده است.

با همه این ها وظیفه خود می دانیم که مانند قبل با تلاش مضاعف و البته صرف هزینه و انرژی بیشتر به مسیر خود ادامه بدهیم.

نظر جنابعالی درباره چالش‌های تولید و عرضه و قیمت‌گذاری محصولات صنایع کنسرو چیست و چه پیشنهادهایی در این زمینه دارید؟

علاوه بر فشار تحریم های تحمیلی بر تولیدکنندگان، گاه برخی مسئولان با اتخاذ تصمیماتی با زمان بندی غلط و صدور بخشنامه هایی که یکدیگر را نقض می‌کنند نیز آنان را در تنگنای بیشتری قرار می‌دهند. علی‌رغم نیت و قصد جدی مسئولین در وزارت صنایع، وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی برای حمایت از صنعت، برخی تصمیمات این نهادها در سال گذشته به جای تسریع روند فعالیت ها به پیچیده تر شدن تعاملات دامن زده، سبب افزایش کاغذبازی در سازمان های دولتی، صرف هزینه بیشتر و کاهش بازدهی شده است.

یکی از معضلات موجود، روال برگشت ارز صادراتی است که پس از گذشت یک سال ساز و کار مشخص و روشنی ندارد . این بلاتکلیفی سبب بروز مشکلات در واردات مواد اولیه، تولید و در نهایت صادرات محصولات شده است. از طرفی افزایش نرخ ارز نیز قیمت مصرف کننده محصولات را تا حدی افزایش داده است که گاه از توان خرید مصرف کننده فراتر می رود و باعث ایجاد بحران تقاضای موثر می شود. متاسفانه علیرغم تاکید مقام معظم رهبری بر خرید کالای ایرانی توسط ایرانیان، امروزه با افزایش بیش از حد قیمت ها قدرت خرید مردم برای خرید کالای ایرانی نیز بسیار کاهش یافته است.

یکی از تصمیماتی که به صورت اقتضایی و احساسی انجام شد جلوگیری همزمان از صادرات مواد خام (گوجه فرنگی) و کالای ساخته شده این صنعت بود. محدودیت های اعمالی بر خام فروشی و کالای ساخته شده در صنایع تبدیلی باید متفاوت باشد. اما متاسفانه هم اکنون 85 درصد از صادرات کشور به خام فروشی اختصاص دارد و این در حالی است که میانگین جهانی 29 درصد می‌باشد.

از دیگر مسائلی که سال گذشته با آن روبه رو بودیم تعطیلی بیست روزه گمرک کشور، به دلیل بروز اشتباه در قیمت‌گذاری ارز بود که منجر به ایجاد ترافیک ترخیص کالا و تعطیلی بسیاری از واحد های صنعتی شد.  از این جمله تعطیلی دو هفته ای شرکت کشت وصنعت روژین تاک به دلیل عدم وجود برخی مواد اولیه بوده، امری که تا کنون در این سازمان سابقه نداشته است.

با در نظر گرفتن این مسائل و برنامه‌ریزی صحیح در همین شرایط بحرانی که تحریم‌ها به ما تحمیل کرده است نیز می‌توان همانند مدیریت دوره هشت ساله جنگ تحمیلی بر مشکلات فایق آمد و پر قدرت‌تر از قبل در زمینه تولید و صادرات هرچه بیشتر قدم برداشت.