ابراهیم جمیلی رئیس هیات مدیره گروه صنعتی و معدنی زرین خبر داد: صادرات سرب و روی گروه صنعتی معدنی زرین در سال شیوع کرونا افزایش یافت
گروه صنعتی ومعدنی زرین که درحال حاضر با بیش از 14 شرکت فعال در بخش صنعت و معدن کشور فعال است و تعدادی از شرکت های آن به عنوان شرکتهای دانش بنیان در بورس حضور دارند، دستاوردهای مختلفی در سال های اخیر در بخش تولید و صادرات محصولات معدنی داشته است. یکی از حوزه های فعالیت آن تولید فراورده های مختلف سرب و روی با کیفیت بالا ، قیمت رقابتی و صادرات آن به کشورهای مختلف از جمله کشورهای منطقه است. در این زمینه ابراهیم جمیلی رئیس هیات مدیره گروه صنعتی و معدنی زرین، در گفت وگو با خبرنگار ما، به دستاوردهای این گروه در حوزه تولید و صادرات سرب و روی اشاره و تاکید کرد که برخورداری از ویژگی اتکا به داخل، تولید دانش بنیان، بومی سازی، ساخت ماشین آلات، آموزش نیروی انسانی و… موجب شده که حتی در سال شیوع کرونا نیز اشتغال، تولید و صادرات شرکتهای گروه افزایش یابد.
مهمترین ویژگی های تولید در گروه صنعتی معدنی زرین شامل چه مواردی است؟
گروه زرین بزرگترین تولید کننده کنسانتره سرب و روی کشوراست و به خاطر ویژگی هایی که دارد در بخش های مختلف ارزش افزوده ایجاد می کند. از پژوهش، ثبت اختراع، ساخت ماشین آلات تا تولید، کاهش قیمت تمام شده و صادرات را انجام می دهیم و این موضوع به تولید رقابتی شرکت های گروه منجر شده است. در تولید نیز از تمام روش ها و تکنیک های موجود تولید ازجمله فلوتاسیون سولفوره و اکسیده سرب و روی و… برخوردار هستیم که با کامل ترین روش ها فرآوری معدنی را انجام می دهیم. تمام مراحل اکتشاف، استخراج، فراوری، تولید کنسانتره و شمش سرب و روی را داریم. این فرآیند کامل موجب می شود که قیمت تمام شده کاهش یابد و کاملا رقابتی باشد و در نتیجه ضمن رعایت تمام استانداردهای بین المللی، محصولاتی متناسب با نیاز داخل و صادرات را عرضه کنیم.
ظرفیت تولید شرکت های زیرمجموعه شما چقدر است؟ و چند شرکت از گروه صنعتی معدنی زرین در بورس حضور دارند؟
ظرفیت تولید گروه صنعتی معدنی زرین بالاترین ظرفیت تولید در کشور است و شرکت های زیرمجموعه ما تولید مازاد بر نیاز داخلی را صادر کرده و ارز آوری خوبی برای کشور داشته اند.
در حال حاضر دو شرکت دانش بنیان از گروه زرین در بورس حضور دارند و قبل از پایان سال عرضه اولیه دو شرکت دیگر انجام می شود و به زودی چهار شرکت از گروه صنعتی معدنی زرین در بازار سرمایه خواهند بود. ما تاکنون 26 ثبت اختراع داشته ایم و پژوهشکده بسیار مجهز و خوبی در کنار کارخانه های تولیدی داریم. همچنین همکاری موثری با دانشگاه ها داریم. ما اولین شتاب دهنده معدنی را در برج فناوری دانشگاه امیرکبیر به نام ماین تک راه اندازی کرده ایم. ما ایده های معدنی را شناسایی و کمک می کنیم تا به شرکت های دانش بنیان تبدیل، نیازهای کشور را تامین و به صادرات منجر شوند.
ویژگی محصولات شرکت های زیرمجموعه گروه صنعتی معدنی زرین چیست؟
محصولات ما این ویژگی را دارد که از نظر کیفیت قابل رقابت با استانداردهای خارجی است و از نظر قیمت تمام شده نیز کاملا رقابتی است و قیمت آن از مشابه خارجی و بسیاری از شرکت های منطقه پایین تر است و باعث می شود که صادرات ما با استقبال همراه شود و در داخل نیز نیاز کارخانه های داخلی را تامین و مازاد تولید را صادر کنیم. در صنعت سرب و روی، سه برابر نیاز داخلی تولید داریم در نتیجه بخش عمده تولیدات ما صادر می شود و در این شرایط سخت صادرات را انجام می دهیم زیرا مشتریان خاص خود را ایجاد کرده ایم و به جایگاه صادراتی مناسبی در منطقه دست یافته ایم.
در این راستا با چه چالش ها و مشکلاتی مواجه هستید؟
با وجود موفقیت هایی که در زمینه صادرات در سال های اخیر صورت گرفته اما در بخش برگشت ارز صادراتی، تامین کانتینر، کشتی، زمان حرکت کشتی و… شرایط سختی داریم ولی در عین حال عقب نشینی نمی کنیم و همچنان به صادرات ادامه می دهیم.
ما در تمام شرکت های خود یعنی حدود 14 شرکت از گروه صنعتی معدنی زرین طرح های توسعه ای مختلفی را داشته ایم و همه آنها بر مبنای کارهای پژوهشی پیش می روند و در زمینه های مختلف منجر به ثبت اختراع شده و فناوری های جدید متناسب با آنها ایجاد شده است. این مجموعه دانش بنیان از پژوهش تا ثبت اختراع و ایجاد فناوری می تواند ضمن ایجاد ارزش افزوده، صادرات و ارز آوری نیز داشته باشد و جلوی خام فروشی را بگیرد.
در سال های اخیر تا چه حد اشتغال زایی داشته اید؟
رشد فعالیت ها از نظر کمی و کیفی موجب شده که در سال 98 و 99 و با وجود کرونا در یکسال اخیر و شرایط فشار حداکثری، میزان اشتغال شرکت افزایش یابد و نه تنها اشتغال قبلی حفظ شده و کسی بیکار نشده است بلکه 100 نفر به شغل های قبلی اضافه شده اند و فرصت های شغلی جدید ایجاد کرده ایم. اینها نشان می دهد که حتی در شرایط کرونا، ایجاد ارزش افزوده و شغل، اختراع و پژوهش و صادرات ادامه داشته و تولید بیشتر شده است.
ما در ابتدای سال اعلام کردیم که تمام افرادی که در موفقیت های ما مشارکت کرده اند در روزهای سخت مورد حمایت قرار می گیرند و امنیت شغلی آنها را حفظ می کنیم.
یکی از کارهایی که در شرکت انجام می شود مهندسی معکوس است که ماشین آلات وارداتی را بعد از مدتی می سازیم و نیروهای بومی که تخصص لازم را ندارند آموزش می دهیم و تولید و فناوری را کاملا داخلی سازی می کنیم. کارخانه های ما مانند یک هنرستان صنعتی هستند و افراد بدون تخصص را آموزش حرفه ای می دهند.
وضعیت شرکت از نظر تعهدات مالی و بانکی و ارزی چگونه است؟
با وجود مشکلات و بی مهری هایی که در بخش مالیات بر ارزش افزوده ایجاد شده و مشوق های صادراتی را پرداخت نکرده اند، اما به تعهدات ارزی خود وفادار بوده و حقوق کارگران و تعهدات بانکی را پرداخت کرده ایم و بدهی معوق بانکی نداریم و حتی در بازگشت ارز صادراتی نیز ارز را به قیمت نیما عرضه کرده ایم.
چالش های مسیر تولید در شرکت های گروه شامل چه مواردی است؟
گروه ما تقریبا تمام لوح های تقدیر از جمله صادر کننده نمونه، بهره وری، محیط زیست، معدن کار نمونه و… را دریافت کرده است. اما مهمترین چالش شرکت های گروه کمبود مواد اولیه است که برای ظرفیت تولید ایجاد شده در کارخانه ها کافی نیست.
چالش دیگر بخشنامه های خلق الساعه است به عنوان مثال در پایان نیمه اول سال 97، یکسری قوانین عطف به ماسبق شد و مشکلاتی ایجاد کرد. در حالی که در هیچ کشوری قوانین عطف به ما سبق نمی شود. عدم وفا به عهد سازمان مالیاتی و بی توجهی به ملاحظات قانونی در موضوع مالیات کاملا مشهود است. در حالی که انتظار داریم کسانی که مالیات می دهند کمتر زیر فشار باشند. اما متاسفانه بر عکس است و کسانی که مالیات می دهند بیشتر تحت فشار هستند. راه حل این مشکلات تعامل با تولید کننده است زیرا کسانی که طرح های توسعه اجرا می کنند باید تشویق شوند و از معافیت و تشویق قانونی برخوردار شوند. وضعیت تولید و صنعت به این شکل نمی تواند ادامه یابد و باید اصلاح شود.
در کشورهای صنعتی، برای تولید کننده وام کم بهره و مشوق های مختلف در نظر می گیرند. برای بهبود صادرات از حمایت های دیپلماسی اقتصادی برخوردار می شوند اما در صنعت ما حمایت دیپلماسی نداریم.
شرکت در زمینه صادرات چه دستاوردی داشته است؟
خوشبختانه در آن روی سکه تحریم، افزایش تولید، خودکفایی و رشد صادرات داشته ایم و جزو شرکت های صادرات محور و خوشنام هستیم و در برگشت ارز صادراتی به تعهدات خود به موقع عمل کرده ایم. حتی در دوره ای که فاصله قیمت ارز نیمایی با بازار حدود 50 درصد بود، به همان قیمت روز ارز خود را عرضه کرده ایم و تعهد ما تسویه شده است اما بین ما که به تعهد عمل کرده ایم و کسی که به تعهد خود عمل نکرده تفاوتی قائل نشده اند وتشویق نشده ایم.
هدف شما برای شرکت در نمایشگاه چیست؟
در سال های قبل که کرونا وجود نداشت تقریبا در تمام نمایشگاه ها و رویدادهای داخلی و خارجی شرکت کرده ایم و امسال با وجودکرونا، مشارکت فعال داریم. در شرایط کرونا نیز که برگزاری نمایشگاه ها آسیب جدی دیده، ما باید با حضور خود از نمایشگاه حمایت کنیم. در این نمایشگاه در رابطه با تامین نیازها و تامین ماشین آلات، مواد اولیه، فروش و صادرات با طرف های تجاری خود ملاقات خواهیم داشت و این حضور ما در نمایشگاه به سیستم مشتری مداری و افزایش همکاری های داخلی و بین المللی کمک خواهد کرد.
ما در تمام رویدادهای مرتبط با فلزات رنگین در هر کشوری حاضر شده ایم و کارشناسان مرتبط با تولید و فناوری ما، آخرین نیازهای شرکت و آخرین دستاوردهای صنعتی را رصد کرده اند تا بتوانیم وضعیت تولید وصادرات را تحلیل کنیم و تولید رقابتی و با کیفیت را به داخل و خارج کشور ارائه دهیم.